Vælg de rigtige hvidevarer

0
16

Der er mange måder at skåne miljøet på, og ofte kræver det kun en lille ændring i dit liv, før du gør miljøet en stor tjeneste. Heldigvis hænger det så fantastisk sammen, at de mest miljørigtige løsninger også tit er de billigste – hvis ikke med det samme, så i det lange løb.

Det gælder også, når du køber hvidevarer. Her kan du nemt spare 2000-3000 kr. om året ved at vælge energimærkede modeller, så selvom køleskabet måske koster lidt mere lige nu, er pengene hurtigt tjent ind.

Hvad betyder energimærkningen?

Energimærkningen mærker hvidevarer på en skala fra G til A, hvor A+++ er det bedste. Hvis dine hvidevarer er bare nogle år gamle, er der en god chance for, at de er regulære strømslugere i bunden af skalaen. Nogle gange kan det endda betale sig at skifte hvidevarerne ud med energirigtige modeller, selvom de ikke er slidt ned endnu – men det kræver også meget energi at producere en ny maskine, så hvis du skifter dem ud til højre og venstre, gør du intet godt for miljøet.

Hvis du alligevel skal kigge efter nye hvidevarer, er der dog rigtig god grund til at vælge de energirigtige modeller.

Ifølge Idenyt.dk kan du for eksempel spare næsten 1000 kr. om året bare ved at gå fra A til A+++ på din vaskemaskine og tørretumbler. Hvis du ganger det med maskinernes levetid, har du en solid besparelse på 10.000-13.000 i alt. Besparelsen er endnu større, hvis du går fra en ældre strømsluger til A+++.

Brug dine hvidevarer klogt

Hvordan du bruger dine hvidevarer i hverdagen, er også i høj grad med til at bestemme, hvor stor besparelsen bliver i sidste ende. Vælg en vaskemaskine med et koldvandsprogram, så du kan vaske dit tøj på 30 grader. Det bliver lige så rent som ved varmere temperaturer, men maskinen skal ikke bruge strøm til at varme vandet op. Du skal dog sikre dig, at dit vaskepulver virker ved lave temperaturer – vælg for eksempel et svanemærket vaskemiddel, som er testet ved lave temperaturer.

Håndklæder, undertøj, sengetøj og lignende, bør du dog altid vaske ved højere temperaturer, så du slår bakterierne ihjel.

Du bør også undgå at vaske en halvfuld maskine, og brug tørretumbleren så lidt som muligt for at spare strøm.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here